EPC-certificaten

Energieprestatiecertificaten - EPC


Wanneer moet het EPC opgemaakt worden ? 


Wie een gebouw te koop of te huur aanbiedt, moet over een geldig EPC beschikken en moet bovendien een aantal zaken uit het EPC  vermelden in advertenties of bekendmakingen. Dit geldt zowel voor eigenaars, maar evenzeer voor makelaars, notarissen, ....


De advertentieplicht geldt voor woningen, appartementen, kleine niet-residentiële gebouwen en collectieve woongebouwen.

Vanaf 2022 komen bij verkoop enkel nog EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 01/01/2019.
Het nieuwe EPC moet reeds aanwezig zijn bij het te koop stellen.


Advertenties geplaatst in 2021 met (gegevens uit) een EPC ouder dan 2019, zullen op 01/01/2022 moeten gewijzigd worden met (de gegevens uit) het nieuwe EPC. Laat dus tijdig het nieuwe EPC opmaken.



Wanneer heb ik een EPC nodig en welk type?


Om als particulier te weten of (en over welk type van) u dient te beschikken, kan u gebruik maken van de 

EPC-wegwijzer: Deze tool werd door het VEKA opgesteld om zowel verkopers/verhuurders als EPC-verslaggevers 

wegwijs te helpen bij het opmaken van de nodige certificaten. 


EPC-wegwijzer

Onze werkwijze bij het opmaken van een geldig energieprestatiecerticaat:


  • Na de aanvraag tot opmaak van een energieprestatiecertificaat gaan we na of het gebouw onder het EPC-toepassingsgebied valt. Meestal is dit snel duidelijk , maar indien er twijfel langs onze kant is, zullen we een snel vooronderzoek instellen en eventueel ter plaatse komen controleren of er wel degelijk een EPC opgemaakt dient te worden. Als blijkt dat het gebouw niet onder het toepassingsgebied valt, moet er geen EPC opgemaakt worden en worden er uiteraard geen kosten aangerekend voor het vooronderzoek.
  • Als er een EPC dient opgemaakt te worden bezorgen we, vooraleer we over gaan tot het verplichte plaatsbezoek, een aanstiplijst van de te verzamelen documenten voor de opmaak van een EPC. Gezien we als energiedeskundige enkel op basis van vaststellingen ter plaatse het EPC mogen opmaken, zijn verschillende documenten waar u als eigenaar over beschikt die bv. de aanwezigheid en/of eigenschappen van isolatie, materialen of toestellen aantonen ook geldig als bewijs mits er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. We bezorgen u zowel de aanstiplijst als een addendum met meer uitleg over welke stavingsstukken aanvaard worden door het VEKA.
  • Na ontvangst van de aanstiplijst wordt er door ons een digitaal projectdossier opgemaakt, welk zowel aan u als aan het VEKA overhandigt zal worden na het opmaken van het certificaat.
  • Tijdens het plaatsbezoek worden het gebouw en de aanwezige installaties geinspecteerd en wordt er aan de hand van zowel de vaststellingen als de aangeleverde bewijsstukken het beschermde volume van het gebouw, de eigenschappen van de schildelen en de eigenschappen/ruimteclusters van de technische installaties bepaald.
  • Na afloop van het plaatsbezoek stellen we een 3D-model op met alle nodige data, en geven we deze in de software in om het EPC-label te berekenen en een voorlopig resultaat aan u te bezorgen.
  • U heeft dan de kans om deze resultaten te bekijken, en indien er in de tussentijd nog bijkomende (geldige) bewijsstukken aangeleverd kunnen worden, deze aan te leveren om zodoende een positieve invloed op het voorlopige resultaat te bekomen. 
  • Na akkoord met de resultaten maken wij het certificaat definitief op, en bezorgen wij u het volledige digitale dossier. 



Wij zijn actief in de volgende regio's:


  • Scherpenheuvel-Zichem / Schoonderbuken / Testelt / Averbode
  • Aarschot / Langdorp / Wolfsdonk 
  • Diest / Okselaar / 
  • Tessenderlo / Laakdal / Veerle
  • Ramsel / Westmeerbeek
  • Tielt-Winge / Bekkevoort / Meensel-Kiezegem
  • Andere regio's op aanvraag, bij een afstand groter dan 30km rekenen wij een voorrijkost van €30



Indien u meer info wil over onze werkwijze of een offerte nodig heeft voor onze diensten, verwijs ik u graag door naar onze contact pagina